• INFOeconomic
  • Cursuri ATVA

Transfăgărășan – Drumul spre cer

Anul 2019 a însemnat un moment cu o dublă semnificație pentru unul dintre cele mai importante simboluri ale județului Argeș – Transfăgărășan – drumul spre cer, cum așa de frumos a fost numit. S-au aniversat în acest an 50 de ani de la lansarea acestui proiect și 45 de ani de la darea lui în exploatare, la 20 septembrie 1974.

Un grup de oameni inimoși, reprezentanți ai societății civile, reuniți în cadrul organizației Federația Societatea Civilă Românească (FSCR) – Filiala Argeș, condusă de domnul Constantin Băjenaru, au avut inițiativa de a aduce în atenția argeșenilor (și nu numai) însemnătatea și frumusețea acestui obiectiv, deopotrivă important din punct de vedere economic, turistic și nu în cele din urmă, strategic.

Demersul pentru a pune în adevarata lumină eforturile și sacrificiul celor care au făcut posibilă construirea Transfăgărășanul, a fost materializat mai întâi prin ridicarea la Piscul Negru (km 102 +200m) a Monumentului Constructorilor Transfăgărășanului, a cărui dezvelire a avut loc la 8 iunie 2017. Efortul a fost deopotrivă împărțit între artistul plastic – dl. Constantin Samoilă, constructor – dl. Marin Meculescu și FSCR – Filiala Argeș – dl. Constantin Băjenaru.

Și pentru că au deschis acest frumos drum al recunoașterii Trasfăgărășanului nu doar ca unul dintre cele mai frumoase drumuri din lume ci și ca o dovadă a forței creatoare a poporului nostru, anul acesta  Federația Societatea Civilă Românească (FSCR) – Filiala Argeș a organizat pe 20-21 septembrie 2019 ciclul de manifestări ”Transfăgărășan 45 – istoric, prezent și perspective”.

S-au alăturat FSCR-Filiala Argeș și filialele din județele Brașov, Sibiu și Vâlcea. De asemenea, la sesiunea de comunicări, dezbateri și concluzii privind perspectivele Transfăgărășanului, moderată de domnul Constantin Băjenaru, au participat reprezentanți ai mediului de afaceri din Argeș - domnii George Caval, Gheorghe Badea și Ion Brănescu (reprezentând Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Argeș), alți reprezentanți ai investitorilor și societății civile din Argeș – domnii Nicolae Oiță, Chera Ion, Pompiliu Soare, Alexandru Bratu, Generalul Nicolae Berechet, Generalul Mircea Chelaru, Ilie Stoica, Constantin Samoilă, George Rotaru și ai mediului de afaceri și din administrația Județului Sibiu – domnul Marcel Luca, Vicepreședinte al Consiliului Județean Sibiu.

Au fost abordate mai multe teme, plecând de la evocarea efortului colosal, uman și deopotrivă material, ceea ce a făcut ca realizarea acestui obiectiv să se finalizeze într-un timp extrem de scurt, raportat la complexitatea sa. Au fost amintiți oamenii care au făcut ca acest grandios monument de inginerie să devină realitate.

Și nu în ultimul rând au fost reluate multiplele beneficii pe care un astfel de drum deschis 12 luni din 12 le-ar aduce economiei din România. Nu mai trebuiesc amintite avantajele dezvoltării turismului, prin oferirea accesului pe toată durata anului, tuturor celor interesați, la adevărate oaze de natură virgină, cu peisaje care-ți taie răsuflarea. Nu este de neglijat nici posibilitatea dezvoltării în timp a infrastructurii turistice montane într-o zonă cu un potențial extraordinar, care ar putea transforma Făgărașul într-o alternativă reală la resorturile de ski din Europa, care atrag anual  nenumărați turiști, inclusiv din România.

În încheiere, Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Argeș salută demersul FSCR Filiala Argeș și pe toți cei care s-au alăturat inițiativei de a pune Transfăgărășanul la locul pe care îl merită pe deplin – un giuvaer de o inestimabilă valoare, din păcate rămas (pentru moment, sperăm!) neșlefuit și neridicat la adevărata sa valoare.

Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Argeș, 24 septembrie 2019