„Așteptăm finanțare din subvenții, care să revigoreze financiar institutul”, spune noul director Dorin Sumedrea
# Prin hotărâre de Guvern, INCDBH a trecut de la Ministerul Cercetării la Academia de Științe Agricole și Silvice “Gheorghe Ionescu – Șișești”
La Institutul de Cercetare de la Ștefănești problemele financiare au dus la lipsa de investiții totale, în ultimii ani, pentru refacerea tradiției vinului din localitate. Având în vedere că unele plantații au o vechime de peste 40 de ani, costurile de producție sunt foarte mari. Astfel, o primă idee ar fi investirea în noi plantații viticole și în zona de vinificație. Prin hotărârea de Guvern 706/2019, Institutul de la Ștefănești a devenit instituție de domeniu public. Adică, a trecut de la Ministerul Cercetării în coordonarea Academiei de Științe Agricole și Silvice “Gheorghe Ionescu-Șișești”. „Prin această reorganizare, trebuia să aibă loc o rectificare de buget, care de la 1 octombrie nu a sosit încă. În urma rectificării de buget așteptăm finanțarea acestui institut ca la toate celelalte institute și stațiuni de cercetare agricolă, care au fost finanțate conform Legii 45/2009 (o lege ASAS, care prevede că finanțarea se realizează din subvenții și venituri proprii, n. red.). Ca urmare, noi așteptăm această finanțare din subvenții, care să revigoreze din punct de vedere financiar institutul, acesta fiind și principalul motiv pentru care s-a făcut reorganziarea”, ne-a explicat Dorin Sumedrea, contactat telefonic.
Finanțarea pe care trebuie să o primească institutul ar contribui la achitarea datoriilor și ar asigura stabilitate pentru salariați. „Al treilea avantaj este că poți să fii eligibil în accesarea proiectelor cu finanțare din fonduri europene”, mai spune directorul institutului. Până la sfârșitul lunii noiembrie ar trebui să se facă rectificarea bugetară națională. Odată ce institutul scapă de datorii, va putea să acceseze Programul Național de Sprijin pentru Viticultură, 50% nerambursabil, prin care ar urma să înființeze noi plantații.
„Noi vrem să îmbunătățim, dar nu oriunde ai voie să plantezi viță-de-vie”
Institutul Național de Cercetare de la Ștefănești a rămas, în urma retrocedărilor de pământ, cu puțin peste 630 de hectare, dintre care sunt lucrate efectiv aproximativ 75 de ha. „Noi vrem să îmbunătățim, dar nu oriunde ai voie să plantezi viță-de-vie, ci doar în areale consacrate. Și atunci, noi avem suprafață cu viță-de-vie care poate să intre în programul de reconversie, adică să fie defrișată și plantată pe cel puțin 100 ha”, a mai spus directorul. Pe lângă aceste suprafețe, mai sunt curți, construcții, terenuri neagricole, dar și terenuri în așteptare pentru școlile de viță, cu restricții mari: „sunt pentru partea de cercetare, cu loturi demonstrative și câmpuri speciale pentru producerea de material săditor (plante noi, libere de virusuri – n. red.), adică, în baza Legii 266/ 2002 și a ordinului 1267/2005, este reglementată foarte clar producerea de material săditor viticol. Trebuie să ai niște asolamente special pregătite, se numesc asolamente de 6 ani, pentru că nu poți să revii pe acea suprafață cu vița-de-vie decât după 6 ani, mai ales când este vorba de plantații-mamă, bază de port-altoi, de ramuri altoi, de coarde altoi, școli de viță, ș.a.m.d.”, a mai explicat directorul stațiunii de la Stefănești.
În cramă sunt vinuri și de acum șase decenii
Și alte obiective sunt importante în acest moment: angajarea resursei umane, dar și perfecționarea activității de cercetare. În prezent, INCDBH Ștefănești – Argeș are 62 de angajați, dintre care 22 sunt cercetători. În crama institutului sunt vinuri chiar și din anii 60. Există și serii precum Pinot Noir din 1991 sau o Fetească Albă din 1994. Din cauza datoriilor, institutul nu a vândut decât cantități mici de vinuri prin magazinul propriu, aflat la poarta principală din fața instituției. Stocurile rămase în cramă însumează peste 200.000 de sticle cu vinuri vechi și aproximativ 500.000 litri de vin recent produs.
„Având în vedere că nu putem vinde cât vrem noi, din cauza datoriilor, noi ne-am înscris și pe ordonanța 6/2019, care prevede achitarea de datorii și sprijinul statului pentru cei care depun eforturi să își achite datoriile, sunt niște facilități. Așteptăm rectificarea de buget să încercăm să revigorăm activitatea, pentru ca din acea subvenție ASAS să reușim să plătim și partea de datorii la ANAF, iar apoi să ne putem desfășura normal activitatea de vânzare, de marketing, de revenire la normal”, a mai spus directorul
Sursa : Jurnalul de Arges