• INFOeconomic
  • Cursuri ATVA

Semnarea protocolului cu Instituția Prefectului Județului Argeș

[vc_row][vc_column][vc_custom_heading text="Articole din presă – 19 iunuarie 2016" font_container="tag:h4|text_align:center" use_theme_fonts="yes" skin="quaternary" show_border="yes" border_type="middle-border-center"][vc_column_text]CURIERUL ZILEI
Prefectura a încheiat o colaborare cu Camera de Comerţ!

Ieri, în cadrul conferinţei de presă a Prefecturii Argeş s-a semnat un protocol de colaborare cu Camera de Comerţ şi Industrie Argeş. Scopul acestui protocol este acela al facilitării unei conlucrări între mediul de afaceri argeşean şi instituţiile statului.

Conferinţa de presă a Prefecturii Argeş a fost una inedită, cu atât mai mult cu cât s-a semnat un protocol de colaborare cu CCI Argeş. Astfel, prefectul de Argeş, Mihail Oprescu, a semnat, în prezenţa directorilor de deconcentrate, un protocol de colaborare cu preşedintele CCI Argeş, George Caval. De faţă au fost şi alţi oameni de afaceri, dar şi unii directori de deconcentrate.

„O mai bună conlucrare cu instituţiile statului“

Prefectul de Argeş, Mihail Oprescu, a precizat ieri că această „susţinere reciprocă vrea să fie în folosul judeţului Argeş“ şi speră ca pe viitor să se extindă pe alte două componente importante în Argeş: agricultura şi turismul. George Caval, preşedintele CCI Argeş, a explicat că acest protocol este util şi că vor să faciliteze o mai bună conlucrare cu instituţiile statului. Totodată, acesta a mai precizat că, după şase luni de la venirea lui în fruntea CCI Argeş, a reuşit, cu sprijinul prefectului de Argeş, Mihail Oprescu, să finalizeze un proiect foarte important pentru mediul de afaceri argeşean. „Astfel de întîlniri sperăm să fie lunare, cu una dintre instituţiile deconcentrate ale statului, în care mermbrii CCI şi alţi membri ai comunităţii de afaceri să se poată întâlni, să pună direct întrebări participanţilor. Întâlnirea din ianuarie cu AJOFM şi ITM reprezintă primul pas. În astfel de întâlniri li se acordă posibilitatea membrilor mediului de afaceri să vină cu probleme, propuneri, cu chestiuni concrete, direct faţă de aceste instituţii. Este dificil pentru un om de afaceri să stea direct de vorbă cu un director de instituţie. Noi avem la CCI trei săli de conferinţe unde putem organiza întâlnirile. Periodic, solicităm membrilor CCI să facă propuneri legislative de schimbare a legislaţiei, pe care noi, la rândul nostru, le înaintăm instituţiilor abilitate din judeţul Argeş. Toate aceste chestiuni fac să existe o legătură strânsă între instituţiile publice şi mediul de afaceri“, a explicat George Caval. De altfel, pe 26 ianuarie, la CCI Argeş va veni preşedintele Camerei de Comerţ Româno - Britanice.

JURNALUL DE ARGEȘ
Protocol de colaborare între CCI Argeş, Prefectură şi instituţiile deconcentrate

Marți 19 ianuarie, la Prefectură s-a făcut un pas important spre întărirea relațiilor și colaborării dintre mediul de afaceri și cel administrativ. Concret, este vorba de semnarea unui protocol între Camera de Comerț și Industrie Argeș pe de o parte și Prefectura și instituțiile deconcentrate pe de altă parte. După cum spunea președintele CCI Argeș – George Caval, cel care a fost și artizanul acestui acord de colaborare,

”Scopul protocolului este crearea unei bune colaborări între mediul de afaceri local și mediul administrativ.”

La rândul său, prefectul Mihai Oprescu a declarat:

”Prin acest protocol de colaborare se face un pas spre deschiderea instituțională.”

Prim-vicepreședintele CCI Argeș, Gheorghe Badea, a subliniat importanța semnării protocolului de colaborare, dar și faptul că e necesară o reducere a birocrației în instituțiile deconcentrate:

”Este prima reuniune de acest fel din ultimii 26 de ani. Mediul de afaceri este un factor vital de dezvoltare. Birocrația trebuie să se reducă. Dacă dărâmi sau construiești un bordei, îți trebuie 20-30 de avize. Nu pot să mișc un pai la ora actuală fără instituțiile deconcentrate. Sunt foarte multe lacune. Trebuie să fim toți în aceeași barcă, să cântăm și să dansăm la fel.”

O primă consecință pozitivă a semnării a acestui protocol de colaborare: în fiecare lună va fi o întâlnire a oamenilor de afaceri cu câte una dintre instituțiile deconcentrate. La prima astfel de întâlnire, ce va fi organizată pe 28 ianuarie, vor participa chiar două instituții: AJOFM și ITM Argeș.

ATITUDINE ÎN ARGEȘ
Consiliul Judeţean Argeş nu a vrut să participe la semnarea Protocolul de colaborare între CCI Argeş şi Prefectura Argeş

Marţi, 19 ianuarie, de la ora 10.00, a avut loc conferinţa de presă a Prefecturii Argeş. Pe ordinea de zi a acestei conferinţe a fost semnarea Protocolului de colaborare între CCI (Camera de Comerţ şi Industrie Argeş) şi Prefectura Argeş. La această conferinţă au fost prezenţi prefectul Mihai Oprescu, Sandu Nechita (preşedintele-executiv al Camerei de Comerţ şi Industrie Argeş), Gheorghe Badea (prim-vicepreşedintele CCI), Mircea Andreescu (membru în Colegiul de conducere al CCI), George Caval, director CCI Argeş şi alţi reprezentanţi ai mediului de afaceri şi ai instituţiilor deconcertate reprezentative din judeţul Argeş.

Toate bune şi frumoase, în sensul că s-a vorbit despre utilitatea încheierii acestui protocol pentru mediul de afaceri argeşean, fiind avansate următoarele supoziţii:

1. Va facilita membrilor CCI Argeş o mai bună conlucrare cu instituţiile statului şi cu cele deconcentrate;

2. Optimizarea dialogului social astfel încât acesta să se adauge la realităţile sociale şi economice;

3. Deschiderea totală faţă de societatea civilă şi faţă de ONG-uri;

4. Chintesenţa acestui protocol se sprijină pe articolul 6 din Legea 335/2007;

5. Va contribui la dezvoltarea economică a judeţului, pentru că este imposibil ca aceasta să se realizeze în absenţa unei relaţii de cooperare între oamenii de afaceri, instituţiile statului şi instituţiile deconcentrate;

6. Va contribui indirect la bunul al fiecărei firme, fie ea mică sau mare, şi va contribui considerabil la diminuarea birocraţiei;

7. Acest protocol reprezintă o sinergie între aceste instituţii şi mediul de afaceri.

Nota distonantă a acestei conferinţe de presă a fost reprezentată de faptul că niciun reprezentant al Consiliului Judeţean Argeş nu a onorat cu prezenţa această conferinţă de presă ”simbolică” pentru înfrăţirea dintre CCI Argeş şi Prefectura Argeş. Despre acest lucru, Sandu Nechita nu s-a putut abţine să afirme:

„Nu văd niciun reprezentant al Consiliului Judeţean Argeş pe aici. Probabil că sunt în preajma alegerilor şi sunt ocupaţi cu luptele ”intestinale”. Consiliul Judeţean Argeş nu mai are timp pentru mediul de afaceri argeşean. Acest parteneriat nu a fost semnat şi de Consiliul Judeţean Argeş. Este important totuşi să ne armonizăm relaţiile astfel încât să lucrăm cât mai eficient cu putinţă. Sper ca această conexiune şi susţinere reciprocă dintre administraţiile locale şi mediul de afaceri să fie de bun augur.”

Sandu Nechita a mai anunţat în discursul său şi desfăşurarea în perioada imediat următoare a mai multor evenimente importante pentru mediul de afaceri argeşean: pe 26.01.2016, de la ora 10.30, la sediul CCI Argeş, vizita omului de afaceri Charlie Crocker, preşedintele Camerei de Comerţ Britanico-Române; iar pe 28.01.2016 va avea loc o întâlnire a CCI Argeş cu oamenii de afaceri argeşeni.[/vc_column_text][TS_VCSC_Lightbox_Gallery content_images="2285,2286,2287" content_title="Arhivă media:" title_wrapper="h3" content_style="Freewall" fullwidth="true"][/TS_VCSC_Lightbox_Gallery][/vc_column][/vc_row]