• INFOeconomic
  • Cursuri ATVA

România, pe primul loc în Uniunea Europeană la ponderea populaţiei care lucrează în agricultură

România este lider în Uniunea Europeană la ponderea populaţiei care lucrează în agricultură (26%), în 2015, şi locul al doilea în ceea ce priveşte ponderea femeilor în acest domeniu (43%), în 2016, se arată într-un raport al Eurostat publicat miercuri.

În 2015, aproape 10 milioane de persoane lucrau în agricultură în Uniunea Europeană, reprezentând 4,4% din totalul angajaţilor. În România, 26% din populaţie lucra în agricultură, în timp ce în Bulgaria lucra 18%. La polul opus, cei mai puţini lucrători în domeniul agricol erau în Luxemburg, Marea Britanie, Belgia, Malta şi Suedia.

Aproape trei sferturi (72,8%) din forţa de muncă ocupată în agricultură din UE era concentrată în şapte ţări: România, Polonia, Italia, Franţa, Spania, Bulgaria şi Germania.

În ceea ce priveşte instruirea profesională în agricultură, peste jumătate din fermierii din Olanda şi Germania aveau o astfel de pregătire, în timp ce în România, Grecia, Cipru şi Bulgaria, mai puţin de 10% aveau o astfel de pregătire.

România are cei mai puţini muncitori din UE (1,5%) în agricultură care lucrează în regim full time, faţă de media de 16,4% în UE. În Cehia, Franţa, Luxemburg şi Belgia, peste 50% lucrează în regim full time, iar în Malta, Austria şi Cipru, mai puţin de 10% lucrează astfel.

către articolul din Mediafax