• INFOeconomic
  • Cursuri ATVA

Revista presei

Cât de „supraîncălzită” este economia României - economia românească este dependentă de cea europeană: importurile și exporturile se fac în proporție de 80% cu țările europene. Mai mult, marii exportatori români sunt într-o proporție covârșitoare companii europene. Companiile românești cu capital străin sunt plasate pe lanțul de valoare și nu totdeauna în cea mai bună poziție. În sensul că în cele mai multe cazuri, companiile cu capital străin au departamentele de cercetare-dezvoltare, verigă unde se produce valoarea adăugată, localizate în Europa de Vest. În România, multe companii prelucrează materii prime și semifabricate pe care le transmit mai departe la export.

către articolul din RFI România

Indicele ROBOR în ușoară creștere - Indicele ROBOR la trei luni, în funcţie de care se calculează costul creditelor în lei cu dobânda variabilă, a crescut luni la 1,79%, faţă de nivelul de 1,78% înregistrat vineri, conform informaţiilor Băncii Naţionale a României.

către articolul din Mediafax

Eurostat: 38% din transporturile de marfă din România se fac folosind infrastructura rutieră - România se numără printre statele în care transporturile de marfă se fac cel mai puţin folosind infrastructura rutieră; în schimb, mărfurile au fost transportate folosind căi navigabile, statul român ocupând a doua poziţie în clasament, potrivit datelor din 2015 publicate de Eurostat.

către articolul din ZF