• INFOeconomic
  • Cursuri ATVA

Revista presei

Băncile şi IFN -urile critică plafonarea dobânzilor la credite - Plafonarea trimite clienţii IFN-urilor în braţele cămătarilor sau în cel mai fericit caz, la case de amanet. DAE 18% pentru un credit de consum nu se justifică economic. Bancile vor cere mai multe garanţii. Proiectul de lege privind plafonarea dobânzii efective anuale (DAE) la creditele acordate populaţiei (ipotecare şi de consum) a luat prin surprindere băncile, dar şi IFN-urile, iar principala mişcare pe care industria financiară o va face va fi demararea unui studiu de impact la nivel de industrie.

către articolul din ZF

Acordarea subvențiilor agricole în 2018 - Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) a demarat campania de informare a fermierilor, privind depunerea Cererii unice de plată pentru acordarea subvențiilor agricole în 2018. Iată procedura și cele mai importante condiții. România, în calitate de stat membru al UE, beneficiază de fonduri europene pentru acordarea mai multor categorii de subvenții agricole: schema de plată unică pe suprafaţă (SAPS), plata redistributivă, plata pentru practici agricole benefice pentru climă şi mediu, plata pentru tinerii fermieri, schema de sprijin cuplat în sectorul vegetal și zootehnic, schema simplificată pentru micii fermieri, ajutoarele naţionale tranzitorii (ANT) care se acordă în sectorul vegetal şi zootehnic s.a.m.d.

către articolul din Libertatea

Primul whisky fabricat în Argeș a ieșit pe piață - O familie din comuna Bogați produce și îmbuteliază țuică de prune la cele mai înalte standarde! Familia Delia și Marian Mărășoiu este cunoscută pentru implicarea, de ani buni, în producerea, dar mai ales comercializarea de vinuri. Casa Vinului – firmă patronată de cei doi soți - este unic distribuitor al Cramelor Recaş din zonă, având, totdată și cel mai bine prezentat și aprovizionat  magazin de vinuri din Argeş, în str. Exerciţiu, bl. D17 (colţ cu str. Vasile Lupu). De câțiva ani, în locațiile deschise sub cunoscutul nume, s-a început și comercializarea unor branduri cunoscute de tării, unele din Republica Moldova, reunite sub garanția unei calități superioare din toate punctele de vedere.

către articolul din Atitudine în Argeș

Proiectul ariei protejate Trivale, blocat de un an la Ministerul Mediului - Consiliul Local Pitești a avizat în 2012 și 58 hectare de pădure aparținând altor localități. APM Argeș susține că Primăria Pitești nu a explicat motivul ciuntirii cu 58 hectare a suprafeței ariei protejate. Primăria Pitești, prin secretarul Cătălin Călugăru, susține că a transmis clarificările cerute de Mediu: „S-a început proiectul așa, cu un avânt... și suprafața aceea nu era doar a Piteștiului”

către articolul din Jurnalul de Argeș

Ministrul Mediului anunţă ajutor de stat pentru industria de reciclare - Ministerul Mediului a cuprins în bugetul din 2018 o sumă destinată sprijinirii industriei de reciclare din România, printr-o schemă de ajutor de stat, a anunţat, joi, ministrul de resort, Graţiela Gavrilescu.

‘Cum procentul de reciclare a deşeurilor este extrem de mic în România şi cum această industrie ar trebui să o dezvoltăm şi nu oricum, am decis să prindem bani în bugetul Fondului de Mediu pentru o schemă de ajutor de stat, o premieră pentru România. Este un lucru pe care ni-l dorim să fie extins, ca, prin implementarea Planului Naţional de Gestionare a Deşeurilor şi instrumentele economice pe care Guvernul le va adopta în perioada următoare, colectarea selectivă să aibă o pondere extrem de mare, benefică pentru generaţiile viitoare nu numai din punct de vedere economic, dar cu precădere din punct de vedere al sănătăţii populaţiei. În acelaşi timp, prin banii de la Fondul de Mediu, vom lansa Programul Naţional de Conştientizare, Informare şi Educare a Populaţiei, în sensul de a-i învăţa cum să colecteze selectiv. Avem deja protocol de colaborare cu Ministerul Educaţiei şi cu Ministerul Sănătăţii’, a spus Gavrilescu.

către articolul din cărte articolul din Economica.net