• INFOeconomic
  • Cursuri ATVA

Protecţia Consumatorilor - prevenţie, legislaţie, cazuistică

[vc_row][vc_column][vc_column_text]Joi, 5 octombrie, Camera de Comerţ, Industrie şi Agricultură Argeş, în parteneriat cu Administraţia Naţională pentru Protecţia Consumatorilor, a organizat dezbaterea cu tema „Protecţia Consumatorilor - prevenţie, legislaţie, cazuistică”,  cu domnul preşedinte Marcel Bogdan Pandelică.

Acesta a vorbit despre activitatea acestei instituţii la nivel naţional, menţionând şi sancţiunile pe care le-au aplicat anul trecut inspectorii ANPC, aproximativ 50.000. La final, oamenii de afaceri au expus cazuri concrete prin care au atacat comportamentul abuziv sau necinstit al anumitor furnizori de produse şi servicii. Au fost luate în discuţie şi băncile, care sunt contestate din cauza cadrului legislativ care le permite să manevreze cum vor dobânzile, taxele şi comisioanele. Protecţia Consumatorilor a intervenit în 2016 la 17 bănci şi 40 de IFN-uri, dând amenzi de peste 2 milioane de lei şi a restituit pagubele clienţilor.

„Pentru o mare parte din populaţie, ANPC este un organ cu care pot să colaboreze şi să îi sprijine în viaţa de zi cu zi. Este pentru prima dată când şeful ANPC a venit singur la o astfel de întâlnire şi tot singur a făcut şi prezentarea acestei dezbateri“, a spus preşedintele CCIA Argeş, George Caval.

Marcel Bogdan Pandelică a făcut şi o scurtă trecere în revistă referitor la ce îşi doresc şi de ce se tem consumatorii şi că ei trebuie să dispună de o informare corectă şi precisă asupra oricărui produs care este cumpărat de aceştia. Este foarte important să existe produse sigure şi acces facil la acestea.

A mai fost luată în discuţie insolvenţa persoanelor fizice care intră în vigoare pe 1 ianuarie 2018, conform Legii 151 din 2015, unde şeful ANPC crede că este posibil să fie câteva sute de mii de astfel de dosare. S-a subliniat şi faptul că se lucrează la un proiect de lege privind pachetele de servicii de călătorie şi serviciile de călătorie asociate, dar şi la un proiect de lege privind serviciile de plată - PSD2. În 2016, instituţia a făcut 98.653 acţiuni de control de supraveghere a pieţei, din care 36,6% la produse alimentare. S-au dat 84,40 milioane de lei amenzi şi au fost 100.030 petiţii înregistrate anul trecut. Au avut loc, de asemenea, şi 61 de controale tematice.[/vc_column_text][TS_VCSC_Lightbox_Gallery content_images="4431,4432,4433,4434,4435,4436,4437" content_title="Arhivă media:" title_wrapper="h3" content_style="Freewall" fullwidth="true"][/TS_VCSC_Lightbox_Gallery][/vc_column][/vc_row]