• INFOeconomic
  • Cursuri ATVA

Odată cu majorarea accizei la carburant, rata inflației are de suferit

Dacă va avea loc o majorare a accizei la carburanți, atunci s-ar putea adăuga la rata inflației circa 0,4 puncte procentuale, având riscul unor majorări suplimentare la nivelul tarifelor la energia electrică, dar impactul acestor factori ar putea să fie contracarat de evoluția prețurilor la alimente, mai ales la legume și fructe, a declarat pentru AGERPRES, economistul-șef BCR, Horia Braun.

"Pentru acest final de an nu ne-am revizuit, deocamdată, estimarea privind rata inflației, pe care o vedem în continuare să atingă nivelul de 1,9%. Deși anunțata majorare a accizei la carburanți ar putea adaugă la rata inflației circa 0,4 puncte procentuale și mai există și riscul unor majorări suplimentare la nivelul tarifelor la energia electrică, pe datele pe care le avem acum, se pare că prețurile la alimente, în special la legume și fructe, ar putea avea o evoluție de natură sa contracareze o parte din impactul factorilor inflaționiști menționați. Rămâne totuși de văzut dacă nu cumva o majorare a prețurilor la carburanți se va rostogoli nestăvilit pe lanțul de costuri, ținând cont că, de exemplu, în cazul unor produse alimentare, costurile cu transportul au o pondere relevantă în prețul de vânzare. Concluzionând, inflația la 2017 o prognozăm la 1,9%, neschimbată, însă atașăm acestei proiecții riscuri în creștere privind înregistrarea unei inflații mai ridicate cu circa 0,2 — 0,3 puncte procentuale", a explicat Braun.

La începutul acestei luni, BNR a revizuit, prognoza de  infalție pentru finalul acestui an, cu 1,9%, în condițiile în care se estima un nivel al ratei de inflație de 1,6%, în scădere cu 0,1 puncte procentuale.

Pentru finalul anului 2018, BNR estimează o rată a inflației de 3,2%, de la 3,1% anterior, iar pentru finalul primului semestru din 2019 se așteaptă la o rată a inflației de 3,5%.

Tot analiștii bancari, preconizează ca la finele anului curent, inflația să ajungă la 2,13%, respectiv 3,3% anul următor.

Astfel, într-un sondaj intern realizat în cadrul Asociației Analiștilor Financiar-Bancari din România (AAFBR) se menționează faptul că absolut toți analiștii chestionați au indicat o majorare a așteptărilor inflaționiste pentru finalul anului curent și următor.

către articolul din Agerpres