Economia Romăniei ar putea crește de patru ori în următorii 20 de ani, ajungănd astfel în rândul celor mai mari zece economii din UE, potrivit Consiliului Investitorilor Străini (FIC). Pentru a reuși acest lucru, România are nevoie de un plan pe termen lung, în care eforturile să fie concentrate pe infrastructura modernă, demografie și eficiență, conform acestora.
“După aderarea la UE, României îi lipsește o ambiție precisă. Ritmul de creștere de acum, deși încurajator, nu este sustenabil pe termen lung, în absența unei abordări strategice. Membrii FIC consideră că este momentul oportun ca cetățenii, societatea civilă, mediul de afaceri, mediul academic și politicienii să se angreneze într-un dialog constructiv din care să rezulte un plan pe termen lung pentru România, care să fie acceptat la nivelul societății și care să fie sprijinit de toți factorii de decizie”, potrivit unui comunicat al Consiliului Investitorilor Străini.
Economia României ar putea ajunge la o valoare de 655 miliarde euro în 2036, echivalentul unei creșteri de patru ori, ca mărime față de prezent.
“Comunitatea FIC este constientă că sunt foarte multe lucruri de făcut, fiecare important, însă consideră că sunt trei direcții cheie în care eforturile trebuie concentrate, pentru a asigura baza unei creșteri sustenabile: infrastructură modernă, demografie și capital uman, eficiență publică și privață. Acesta este și modelul economic standard conform căruia creșterea economică este generată de cei trei factori, capitalul fizic, uman și avansul productivității”, afirmă investitorii străini.
Pentru atingerea acestui obiectiv, România are nevoie de o rată de creștere a economiei de 4% pe an timp de 20 de ani. Creșterea economică poate accelera de la 3,3% – cât este estimat potențialul în prezent – până către un maxim de 4,5% spre finalul perioadei.