• INFOeconomic
  • Cursuri ATVA

Informarea şi conştientizarea cu privire la modificarea salariului brut în contextul transferului contribuţiilor de la angajator la angajat

[vc_row][vc_column][vc_column_text]Miercuri, 20 decembrie 2017, a avut loc o dezbatere cu tema „Informarea şi conştientizarea cu privire la modificarea salariului brut în contextul transferului contribuţiilor de la angajator la angajat”. Aceasta a fost susţinută de Inspectorul Şef al Inspectoratului Teritorial de Muncă, Mihai Oprescu, şeful Serviciul Control Relaţii de Muncă, Aniţa Neacşu dar şi de directorul în cadrul Inspecţiei Muncii, Larisa Papp.

La începutul dezbaterii, Mihai Oprescu a ţinut să menţioneze faptul că datorită schimbărilor ce au avut loc în Codul Muncii până în prezent, ITM a constatat o îmbunătăţire în ceea ce priveşte combaterea muncii „la negru”.

Noutăţile de interes precum modificările salariale de la 1 ianuarie 2018, i-a făcut pe numeroşii oameni de afaceri aflaţi la dezbatere să pună întrebări şefilor de la ITM. Fiind întrebată aspecte referitoare la această problemă, Larisa Papp a făcut câteva precizări. Una dintre ele a fost faptul că modificările salaraiale ce vor fi făcute la începutul anului viitor, vor avea ca termen de transmitere data de 31 martie 2018. „Nu se doreşte prejudicierea salariaţilor sau angajatorilor. Obligaţia angajatorului este de a iniţia o şedinţă de negociere cu angajaţii săi, în vederea majorării salariale”, a punctat Larisa Papp. Tot aceasta îi sfătuieşte pe angajatori să negocieze cu mare grijă cu salariaţii şi să le mărească veniturile, întrucât există posibilitatea ca aceştia să plece. „Indiferent cum este mărit, că este mărit salariul cu totul, sau este sub formă de „bonus”, majorarea trebuie făcută.”, a mai subliniat directorul Inspecţiei Muncii, Mihai Oprescu dorind să completeze: „De fiecarer dată când a crescut salariul minim, s-a majorat şi salariul mediu, sau mai mare decât cel minim”.

Fiind invocată situaţia ipotetică conform căreia angajatorul refuză majorarea, Larisa Papp a răspuns: „În situaţia în care angajatorul refuză să mărească brutul, iar salariatul se consideră prejudiciat, poate acţiona în Instanţă. Angajatorul e obligat să negocieze. Totuşi, să sperăm că aceste situaţii vor fi excepţii, pentru că salariatul vrea să rămână la locul de muncă, unde s-a obişnuit şi ştie ce are de făcut, iar angajatorul doreşte să-şi păstreze echipa, care e capabilă şi eficientă.” [/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_gallery type="flexslider_slide" interval="3" images="5562,5565,5564,5563" img_size="full"][/vc_column][/vc_row]