• INFOeconomic
  • Cursuri ATVA

Industria a crescut cu 3,8% în primele zece luni

Afacerile din industrie au crescut în perioada ianuarie-octombrie a acestui an, comparativ cu cea similară a anului trecut, motorul fiind industria prelucrătoare, conform ultimelor date ale Institutului Naţional de Statistică.

Cifra de afaceri din industrie, în luna octombrie 2016 comparativ cu luna precedentă, s-a diminuat pe total cu 1,8%, că urmare a scăderilor din industria prelucrătoare (1,8%) şi industria extractivă (-1,6%). Cea mai importantă scădere s-a înregistrat în industria bunurilor de uz curent (6,5%), urmată de industria bunurilor de capital (2,8%), industria bunurilor intermediare (2,7%) şi industria bunurilor de folosinţă îndelungată (0,6%).

În schimb, industria energetică a crescut cu 39,9%. În ceea ce priveşte cifra de afaceri din industrie, în luna octombrie 2016 comparativ cu perioada similară a anului trecut, această a crescut pe ansamblu cu 2,5%, datorită creşterilor din industria prelucrătoare (3,3%).

Însă, industria extractivă a scăzut cu 26,0%. Cele mai mari creşteri s-au semnalat în industria bunurilor de folosinţă îndelungată (12,6%), industria energetică (9,7%), industria bunurilor de capital (4,6%) şi industria bunurilor de uz curent (0,7%).

O analiză a datelor din perioada ianuarie-octombrie 2016, raportat la aceeaşi perioada a lui 2015, indică o creştere pe ansamblu a cifrei de afaceri din industrie cu 3,8%, motorul fiind industria prelucrătoare, care a crescut cu 4,9%. Însă, industria extractivă a scăzut cu 28,7%.