• INFOeconomic
  • Cursuri ATVA

George Caval, preşedintele CCIA: „Credem ca legislaţia privind insolvenţa nu trebuia schimbată prin ordonanţă de urgentă"

Noua legislaţie promovata de Guvernul României cu privire la regimul insolvenţei aduce o serie de noutăţi pentru firmele aflate în aceasta situaţie, printre aceste noutăţi numărându-se şi posibilitatea ca statul să devină acţionar în acele societăţi comerciale aflate în insolvenţa, dar care au şanse reale de redresare. Legat de aceasta, am discutat cu preşedintele Camerei de Comerţ, Industrie şi Agricultură Argeş, George Caval, care a exprimat câteva puncte de vedere ale membrilor acestei instituţii. „Noi considerăm că legislaţia privind insolvenţa nu trebuia modificată prin ordonanţă de urgenţă, ci printr-o lege organică dezbătută în Parlament şi elaborată după dezbateri cu camerele de comerţ şi cu asociaţiile patronale din tară. Credem că s-au făcut puţin cam în grabă lucrurile şi nu a fost timp suficient şi nici nu au existat toate datele necesare pentru a fi stabilite toate criteriile de aplicare a legislaţiei astfel modificate."

„Insolvenţa nu mai trebuie folosită ca adăpost pentru problemele financiare"
„E adevărat că până acum au fost, din păcate, şi companii care au folosit insolvenţa pentru a masca unele probleme financiare sau pentru a se pune la adăpost. Insolvenţa nu mai trebuie folosită ca adăpost pentru problemele financiare. E adevărat că acum s-a stabilit creşterea responsabilităţii administratorului judiciar, ceea ce va înlătura din posibilitatea folosirii insolvenţei doar pentru a nu plăti datoriile acumulate."

„Trebuie stabilit exact cum poate interveni statul în cazul insolvenţei"
„Un alt lucru care s-a reglementat, dar nu suficient este şi chestiunea conversiei creanţelor în acţiuni. Spun că nu e suficient, pentru că nu e încă stabilit clar cum anume va interveni statul în cazul insolvenţei, nu sunt clare criteriile după care statul va deveni sau nu acţionar într-o astfel de firmă. E interesul statului să devină acţionar ca sa-şi recupereze banii, dar nu e clar care sunt criteriile după care vor fi analizate companiile aflate in insolvenţa. O analiză poate fi obiectivă sau subiectivă", este de părere George Caval.
„S-a făcut un pas mic, dar nu rezolva mare lucru"
„Da, s-a făcut un pas mic, dar care nu rezolvă mare lucru. Au rămas nereglementate o mulţime de speţe care sunt prezente în piaţă, nu doar în ceea ce priveşte creanţele statului, ci si ale privaţilor, iar părerea noastră este că firmele cu datorii la stat vor putea intra mai greu în insolvenţa. De aceea spuneam şi rămânem la convingerea că nu trebuia modificată legislaţia prin ordonanţă de urgenţă, ci prin lege", ne-a transmis preşedintele CCIA Argeş.

Articol preluat din Jurnalul de Arges, p. 12 (17-23 oct. 2018)