• INFOeconomic
  • Cursuri ATVA

FMI a realizat prognoze cu privire la evoluțiile economice

Prognozele realizate de către Fondul Monetar Internațional (FMI) în ceea ce privește evoluția economică, sunt bazate pe datele anunțate până la momentul realizării lor, dar rezultatele finale sunt influențate  de decizii care sunt luate ulterior, au declarat reprezentanții FMI pentru Agerpres.

Cei de la Agerpres au solicitat punctul de vedere al celor de la FMI în legătură cu declarațiile Premierului Mihai Tudose, care a afirmat că ultimele două previziuni ale FMI cu privire la economia României "le-au cam greșit".

"Întâlnirea de ieri dintre premierul (Mihai Tudose — n.r.) și reprezentanții FMI din România a fost o vizită de curtoazie, în urma unei invitații venite de la biroul primului-ministru. Apreciem oportunitatea unei întâlniri cu primul-ministru și schimbul de opinii cu privire la evoluțiile economice recente și perspectivele pentru viitor. Ca întotdeauna, suntem disponibili să continuăm acest dialog cu autoritățile în legătură cu politici sănătoase care promovează o creștere economică sustenabilă", au spus oficialii FMI.

Tot aceștia au explicat că prognozele Fondului se bazează pe informațiile anunțate până la momentul realizării lor.

"În ceea ce privește întrebările referitoare la prognozele FMI, merită subliniat faptul că acestea reflectă informațiile cu privire la datele și politicile anunțate până la momentul realizării prognozelor. Rezultatele finale sunt influențate de decizii privind politicile, decizii care deseori sunt adoptate la o dată ulterioară", au susținut reprezentanții FMI.

Premierul Mihai Tudose a declarat, marți, că s-a întâlnit cu reprezentanții FMI și ai Băncii Mondiale pentru le arăta cifrele pentru previziunea de sfârșit de an, respectiv pentru a primi suport tehnic pentru marile proiecte strategice ale României.

"Am avut astăzi o întâlnire importantă cu Banca Mondială și cu FMI. Cu Banca Mondială pentru a ne asigura de o colaborare, dat fiind faptul că s-a schimbat echipa de reprezentare a Băncii în România, Avem tot sprijinul și nu pe parte financiară, ci pe parte de suport tehnic pentru marile proiecte strategice ale României. De asemenea am chemat la discuții FMI tot nu pentru a lua bani, cum deja am înțeles că se aude, ci pentru a vorbi cu domniile lor, împreună cu ministrul de Finanțe să facă o vizită la Ministerul Finanțelor să vadă exact cifrele, fiindcă domniile lor în octombrie fac previziunea de sfârșit de an pe partea financiară a României. Dat fiind faptul că ultimele două le-au cam greșit — România nu a funcționat așa cum a spus FMI, ci un pic mai bine, ca să nu mai apară și a treia greșeală care chiar ar putea fi interpretată, le-am oferit suportul cifrelor oficiale ale României ca să se bazeze pe ele", a declarat premierul la Palatul Parlamentului.

El a precizat că nu a făcut reproșuri celor de la FMI, ci doar le-a" atras atenția".

"Totuși, sunt ditamai organismul și lumea se uită la ceea ce spune Fondul Monetar Internațional. De fapt ultimele două (previziuni — n.r.) nu prea le-au ieșit. Eu nu i-am acuzat de rea-voință, dar să fie un pic mai atenți", a arătat Mihai Tudose.

Premierul a negat cum că cei de la FMI și-ar fi exprimat îngrijorările cu privire la economia românească, la deficit sau pe legea salarizării.

"N-a fost vorba deloc despre bani, ci despre acele previziuni ale lor care aș dori să fie corecte", a spus șeful Executivului.

către articolul din Agerpres