• INFOeconomic
  • Cursuri ATVA

Duster şi Logan, asamblate şi în Nigeria de luna viitoare

Constructorul auto francez Renault, cel care deține Dacia din 1999, va asambla din octombrie două modele low-cost (Logan și Duster) în Nigeria, într-un parteneriat cu conglomeratul local Coscharis. Alte două modele, Kwid și Oroch, vor fi importate din Brazilia. Renault va vinde pe piața din Nigeria patru automobile din gama entry, trei dintre acestea fiind, la origine, mașini Dacia, cărora li se va aplica logo-ul Renault.
Renault Logan și Renault Duster vor fi asamblate în uzina Coscharis Assmebly, din Lagos, începând cu octombrie a.c. Celelalte două modele, Renault Kwid și Renault Oroch (pickup-ul derivat din Duster), vor fi importate din Brazilia.
Distribuția acestora se va face prin dealerii ce aparțin rețelei Coscharis Motors. Nigeria are o populație de 200 de milioane de cetățeni, fiind considerată de Renault Group o țară africană foarte importantă, în care dorește să-și extindă piața. Partenerul Renault Cosharis Group este una dintre cele mai cunoscute companii din piață, având experiență în asamblarea vehiculelor.
„Mulțumită experienței lor și produselor noastre adaptate la nevoia locală, vom fi capabili să răspundem imediat la cererea clienților din Nigeria”, spunea în urmă cu câteva luni Fabrice Cambolive, vicepreședinte Renault pentru regiunea Africa, Orientul Mijlociu, India și Pacific. Cambolive a fost timp de aproape doi ani șeful Renault Commercial Roumanie, compania care se ocupă de comercializarea mărcilor Renault, Dacia și Nissan în România. Conform oficialilor Renault, Groupe Renault are o cotă de 18% pe piața din Africa, cu un volum de peste 216.000 de vehicule vândute în 2018.
Cele mai mari țări sunt ca volum al vânzărilor, pentru Renault, Maroc, Algeria, Africa de Sud și Egipt. Estimările inițiale pentru Nigeria vorbesc despre volume mici, pentru început, respectiv sub 1.000 de unități anual. Coscharis Group a fost fondat în 1977, având afaceri în domeniile auto, IT, logistică, agricultură, industrie alimentară, imobiliare, sănătate. Are subsidiare în Nigeria și alte trei țări africane. În sectorul auto are o rețea puternică de dealeri și service, cu 5 centre numai în Lagos, capitala Nigeriei. Coscharis produce vehicule începând din 2015.
Pentru Dacia, acordul de producție din Nigeria ar putea să însemne o cerere suplimentară de subansamble, componente și caroserii pentru modelele Logan și Duster, însă nu este cunoscut încă dacă acestea vor fi furnizate de uzina din Mioveni sau de alte unități de producție ale Renault din România sau din Europa.

Sursa : Jurnalul de Arges