• INFOeconomic
  • Cursuri ATVA

Dezbaterea „Plata defalcată a TVA" („SPLIT TVA")

[vc_row][vc_column][vc_custom_heading text="Dezbaterea pe tema „Plata defalcată a TVA`` („SPLIT TVA``) – 27 septembrie 2017" font_container="tag:h4|text_align:center" use_theme_fonts="yes" skin="quaternary" show_border="yes" border_type="middle-border-center"][vc_column_text]Miercuri, 27.09.2017, la CCIA Argeş, dezbaterea pe tema „Plata defalcată a TVA" („SPLIT TVA") a generat zeci de păreri contra, susţinute cu argumente cât se poate de solide. De fapt, nu a fost nicio părere „pentru". Până şi şeful Finanţelor Publice Argeş, Petre Cojocaru, care a venit să prezinte noile prevederi legislative, a admis că Ordonanţa 23 creează mari probleme în forma actuală. 

Oamenii de afaceri care au umplut sala de evenimente a Camerei de Comerţ susţin că necesitatea lucrului cu două conturi (unul curent, celălalt special pentru operaţiuni privind TVA) presupune timp pierdut, bani blocaţi, birocraţie la superlative şi investiţii în noi echipamente, plus programe informatice sau îmbunătăţirea celor actuale. 

Pronosticul agenţilor economici este acela că nu se va ajunge la capăt cu o asemenea ordonanţă, cel puţin nu în forma actuală. Ei sunt convinşi că va crea atâtea problema încât se va renunţa la ea. 

Șeful Finanţelor Publice Argeş, Petre Cojocaru, a dat de înţeles că sunt într-adevăr mari probleme cu forma actuală a proiectului.

„Nu pot să vă spun ce am eu în suflet, pentru că noi suntem aici reprezentanţii unui Guvern, iar atribuţiile noastre de serviciu sunt acelea de a aplica reglementările stabilite. Mă rezum la a spune doar că aveţi multă dreptate, însă faptul că acum se discută în Parlament şi se fac amendamente care aduc îmbunătăţiri tot e ceva. Problemele dumneavoastră le recepţionăm şi noi, sunt probleme care, cred, au fost ridicate şi de marii agenţi economici. Trag nădejde că va fi o lege nu atât de grea şi care să creeze atât de multe costuri pentru agenţii economici. S-au mai făcut hei-rup-uri precum legea cu impozitarea ciubucului, cât au durat? Până la urmă, şi inspectorii de la Fisc au spus că nu e treabă serioasă. Haideţi să avem un pic de răbdare, noi o să fim aproape de dumneavoastră şi dacă se schimbă ceva o să cerem întâlniri ori de câte ori este nevoie" - a conchis Petre Cojocaru. 

Ce prevede Ordonanţa? 

Plata defalcată a TVA va fi obligatorie de anul viitor doar pentru companiile de stat şi firmele aflate în relaţii contractuale cu statul, pentru celelalte firme sistemul fiind opţional din 2018 şi obligatoriu doar din 2019, dacă se va dovedi funcţional, au decis senatorii din comisia de buget-finanţe, prin aprobarea unor amendamente depuse în acest sens. Propunerea va fi prezentată în această formă plenului Senatului, pentru a fi votată. [/vc_column_text][TS_VCSC_Lightbox_Gallery content_images="4302,4303,4304,4305,4306" content_title="Arhivă media:" title_wrapper="h3" content_style="Freewall" fullwidth="true"][/TS_VCSC_Lightbox_Gallery][/vc_column][/vc_row]