• INFOeconomic
  • Cursuri ATVA

Consumul de carne de oaie ar putea crește cu ajutorul unui program și cu susținere financiară

Consumul de carne de oaie ar putea crește în România dacă ar exista un program de susținere și promovare pe o perioadă lungă de timp și ar fi sprijinit financiar indiferent de ce Guvern se află la conducerea țării, consideră președintele Federației ProAgro, Mihail Dumitru, în contextul lansării campaniei "Alege oaia" de către Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

"În primul rând este foarte bine să promovăm producția autohtonă, însă dacă ne uităm pe balanța comercială cu produse agroalimentare vedem un deficit de peste un miliard de euro. Într-adevăr tot ce înseamnă zootehnie înseamnă valoare adăugată și de aceea cred că ar trebui să existe un program multianual de susținere indiferent de Guvernul care se perindă vremelnic în fruntea țării, pentru că este o chestiune de a promova un sector ovin de aproximativ 13 milioane de capete care are o singură piață, piața Orientul Mijlociu, unde prețurile sunt sub prețul de cost. Consider că este un sector fără viitor dacă nu vom încerca să intrăm și pe piețele europene. Este foarte bine că încercăm să promovăm consumul de carne de ovine pentru că prin tradiție românii sunt mari crescători de ovine, dar eu consider că ar trebui ca un astfel de program să se deruleze pe o perioadă de 20 de ani ca să ajungem să consumăm mai multă carne de ovină, pentru că în general carne de miel se consumă mai mult în perioada Sărbătorilor Pascale", a spus Proagro.

Acesta a dat exemplul Franței, care produce doar 40% din necesarul de consum de carne de oaie, diferența fiind importată mai mult din Noua Zeelandă decât din țările Uniunii Europene.

"Din păcate, noi nu reușim să intrăm pe această piață, pentru că nu avem o calitate a carcasei așa cum o cer francezii, pentru că vorbim de rase specializate de carne. Aici trebuie să facem mai mult și să finanțăm rasele specializate fie cele de carne, fie cele de lapte. Pentru creșterea consumului pe piața internă consider că trebuie o perioadă mult mai lungă de timp, iar educația consumatorului nu se poate face decât prin măsuri de promovare în care să arătăm care sunt beneficiile unui consum de carne ovine și să încercăm pe cât posibil să susținem crescătorii de ovine să se ducă înspre rase specializate de carne sau de lapte, tocmai pentru a fi competitivi pe piața unică europeană, unde competiția este destul de acerbă și nu garantează nimeni că se va consuma numai carne din producția autohtonă", a precizat președintele ProAgro.

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale a anunțat marți că va lansa la Indagra 2017 o campanie de promovare și încurajare a consumului de carne și produse din carne de oaie în rândul românilor ''Alege Oaia!''.

Campania ''Alege Oaia !'' se va desfășura la nivel național pe o durată de trei luni.

Prin această campanie MADR urmărește valorificarea producțiilor agroalimentare provenite de la specia ovine, creșterea valorii de export prin produse prelucrate, atragerea forței de muncă în sectorul de prelucrare a cărnii și a produselor din carne de oaie, dar și păstrarea tradițiilor privind preparatele culinare din această specie, în special în zonele montane.

către articolul din Agerpres