• INFOeconomic
  • Cursuri ATVA

Consumatorii casnici trebuie să fie informații de către furnizorii de energie

Furnizorii de energie, cei tradiționali, au obligația să-și informeze consumatorii că pot obține prețuri mult mai bune dacă încheie un contract pe piața liberă, a declarat președintele Autorității Naționale de Reglementare în Energie (ANRE), Niculae Havrileț.

"În fiecare lună când furnizorii trimit factura, aceasta trebuie să fie însoțită de o informare privind prețul la care pot accesa alte oferte din portofoliul lor și diferența față de piața serviciului universal (prețul actual — n.r.)", a arătat Havrileț.

Acesta consideră că piața pentru serviciul universal, aceea de unde furnizorii cumpără energie pentru consumatorii casnici în regim reglementat, reprezintă 12% dintr-un total de consum, fiind o piață de siguranță, cu un preț mai mare decât cel al pieței libere.

"Furnizorii de ultimă instanță au două sau trei produse mai ieftine cu 10-15-20% decât prețul pe care îl plătesc consumatorii care încă sunt captivi", a arătat oficialul ANRE.

Încă de la 1 ianuarie, consumatorii casnici plătesc 10% energie la preț reglementat și 90% energie din piața liberă. De la 1 ianuarie 2018, consumatorii casnici nu vor mai fi nevoiți să plătească prețurile reglementate, piața fiind complet liberalizată.

"Consumatorii casnici nu mai au niciun motiv să rămână în piața pentru serviciul universal, dar ei trebuie să fie informați ce prețuri sunt dacă schimbă furnizorul sau rămân la același furnizor și schimbă contractul. Îi vom obliga pe furnizori să facă această informare în fiecare lună până la 1 ianuarie", a continuat Havrileț.

Acesta este de părere că, pentru anumiți consumatori casnici, această schimbare a contractului să nu le aducă beneficii prea mari pentru că nici consumul nu este foarte mare, însă acest lucru trebuie știut și asumat de către acei consumatori.

către articolul din Agerpres