• INFOeconomic
  • Cursuri ATVA

Construcțiile – domeniu de bază al activității economice

[vc_row][vc_column][vc_column_text]Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Argeș a organizat dezbaterea pe tema Construcțiile – domeniu de bază al activității economice. Au fost invitați și au participat reprezentanți ai societăților cu domeniu de activitate în construcții, reprezentanți ai Inspectoratul de Stat în Construcții și Inspectoratul pentru Situații de Urgență. Au fost discutate aspecte care țin de acest domeniu – legislație, prevenție, cazuri particulare întâlnite în practică, etc. Scopul a fost încurajarea antreprenorilor de edilitare spre a-şi face cunoscute problemele cu care se confruntă. Mai mult decât atât, a fost făcută o propunere de organizare a unui târg de utilaje de construcţii, după modelul de succes „Agro Piteşti”.

„Am avut discuţii cu oameni de afaceri şi pot să vă spun că există interes pentru un asemenea eveniment. În ceea ce ne priveşte, dacă ajungem la un acord, în cel mult şase luni ne putem ocupa de tot ce e nevoie” – a declarat George Caval, preşedintele CCIA Argeş.

Totodată, constructorii au fost încurajaţi ca, în caz de litigii, să apeleze la arbitrajul comercial în locul instanţei de judecată. În acest fel, cauzele pot fi soluţionate mult mai repede (în cel mult cinci luni, faţă de trei, până la cinci ani cât durează de obicei în instanţă), cheltuielile sunt mai mici, iar părţile se bucură de confidenţialitatea dosarului. Curtea de Arbitraj de pe lângă CCIA Argeş este compusă din peste 50 arbitri, numiţi de Colegiul de Conducere dintre persoanele care îndeplinesc condiţiile prevăzute de Regulile de procedură arbitrală.

Despre arbitrajul instituționalizat organizat de Curtea de Arbitraj de pe lângă Camera de Comerț și Industrie Argeș:

  • Este o alternativă viabilă, suplă și evoluată la un sistem de justiție statală supraîncărcat și excesiv de formalist.
  • Oferă o judecată mai apropiată de spiritul și cerințele relațiilor de afaceri.
  • Nu este un concurent al justiției statale și nu aduce atingere domeniului acesteia.
  • Prin avantajele sale răspunde nevoilor speciale care diferențiază litigiile economice   de cele de drept comun.
  • Istoria de peste 20 de ani a Curții de Arbitraj de pe lângă C.C.I. Argeș dovedește că, în proporție de peste 97%, soluțiile pronunțate de tribunalele arbitrale au fost confirmate de instanțele de control judiciar, inclusiv de Inalta Curte de Casație și Justiție.

[/vc_column_text][TS_VCSC_Lightbox_Gallery content_images="4814,4815,4816,4817,4818,4819,4820" content_title="Arhivă media:" title_wrapper="h3" content_style="Freewall" fullwidth="true"][/TS_VCSC_Lightbox_Gallery][/vc_column][/vc_row]