• INFOeconomic
  • Cursuri ATVA

Conferința - avantajele arbitrajului în relațiile comerciale

[vc_row 0=""][vc_column 0=""][vc_column_text 0=""]Marţi, 28 noiembrie, Camera de Comerţ, Industrie şi Agricultură Argeş a fost gazda unui eveniment ce a avut ca temă avantajele arbitrajului în relaţii comerciale. Invitaţii - magistraţi, avocaţi şi oameni de afaceri din judeţ şi din ţară - au apreciat această formă de soluţionare a litigiilor ca fiind una de preferat în locul instanţei judecătoreşti.

Lucrările conferinţei au fost deschise de preşedintele CClA, George Caval şi preşedinta Curţii de Arbitraj, Floriniţa Ciorăscu, iar preşedintele Curţii de Arbitaj Internaţional de pe lângă Camera de Comerţ si Industrie a României, prof. univ. dr. Ştefan Deaconu a prezentat noile reguli de procedură arbitrală.

Prof. univ. dr. Ştefan Deaconu a subliniat faptul că în activitatea instituţiei se ţine cont de tendinţele globale cu privire la simplificarea regulilor, scurtarea termenelor, reducerea costurilor şi transparenţa arbitrajului comercial.

„Am elaborat un nou set de reguli de procedură arbitrală şi, în acelaşi timp, am căutat să aducem aproape atât arbitri cu experienţă, cât şi grupuri de experţi care să ofere soluţii la arbitraje    specializate:    în construcţii, IT, chiar şi în industria muzicală. Arbitrajul comercial este o cale facilă şi elegantă de rezolvare a litigiului în afaceri" - a declarat Ştefan Deaconu.

La rândul lui, juristul Nichita Sandu, vicepreşedinte al CCIA Argeş, a apreciat  că această formă de soluţionare a litigiilor se adresează cu precădere mediului de afaceri pentru că este o soluţionare mai rapidă şi poate fi o alternativă agreată în cazul în care se doreşte stingerea unei relaţii conflictuale între părţi, pe cale amiabilă.

Doamna avocat Luminiţa Ioana, decanul  Baroului Argeş,  a punctat un aspect cheie pe care trebuie să-l aibă în vedere consilierii juridici la redactarea unui contract între două sau mai multe părţi: menţionarea clauzei compromisorii. Asta pentru că mulţi nu cunosc încă avantajele arbitrajului comercial, iar o asemenea clauză permite în cazul apariţiei unor litigii adresarea către Curtea de Arbitraj în vederea soluţionării cauzei fără a mai ajunge în instanţă.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][TS_VCSC_Lightbox_Gallery content_images="5506,5505,5504,5503,5502,5501"][/TS_VCSC_Lightbox_Gallery][/vc_column][/vc_row]