• INFOeconomic
  • Cursuri ATVA

Conferință „Arbitrajul Comercial: de ce, unde si cum?”

[vc_row][vc_column][vc_custom_heading text="Eveniment organizat de Camera de Comerț și Industrie Argeș și Curtea de Arbitraj – 28 septembrie 2015" font_container="tag:h4|text_align:center" use_theme_fonts="yes" skin="quaternary" show_border="yes" border_type="middle-border-center"][vc_column_text]„Arbitrajul Comercial: de ce, unde si cum?”, evenimentul organizat de Camera de Comert si Industrie Arges si Curtea de Arbitraj a adus in discutie avantajele arbitrajului comercial in rezolvarea unor eventuale litigii ale antreprenorilor activi care incheie contracte in mod frecvent.

Au fost prezenti oameni de afaceri, reprezentanti ai institutiilor publice locale, domnul prefect Mihail Oprescu, doamna dr. Mihaela Stanciulescu, expert coordonator Institutia Avocatul Poporului, doamna avocat Luminita Ioana, decanul Baroului Arges.

Sesiunea de lucrari a fost deschisa de Presedintele CCI Arges, dl. George Caval care a subliniat importanta evenimentului pentru mediul de afaceri argesean, avand in vedere participarea unor personalitati care pot influenta decizia companiilor de a apela la arbitrajul comercial.

„Suntem onorati, sa il avem astazi printre noi, pe Stefan Deaconu, presedintele Curtii de Arbitraj International de pe langa Camera de Comert si Industrie a Romaniei, la numai doua saptamani de cand a fost numit in aceasta functie." a mai declarat dl. George Caval.

Au sustinut prezentari dl. avocat Bazil Oglinda, membru al Colegiului Curtii de Arbitraj International de pe langa CCI a Romaniei, dl. avocat Cosmin Vasile, membru al Chartered Institute of Arbitrators, expert in arbitraj international (Camera Internationala de Comert, Curtea de Arbitraj International din Londra, Centrul de Arbitraj International din Viena, Curtea de Arbitraj Comercial International din Bucuresti), dl. avocat Stan Tirnoveanu, fondator si membru al comitetului director al Asociatiei Europene a Specialistilor in Drept Bancar si Financiar, redactor-sef adjunct al Revistei Romane de Drept Bancar.
Presedinta Curtii de Arbitraj de pe langa CCI Arges, doamna avocat Sevastita Cerbureanu, alaturi de vicepresedintele Curtii, domnul avocat Sorin Visinescu au sustinut o prezentare a Curtii de Arbitraj de pe langa CCI Arges.

Invitat de onoare a fost avocat Stefan Deaconu, presedintele Curtii de Arbitraj International de pe langa CCI a Romaniei, doctor in drept, avocat, profesor universitar la Facultatea de Drept - Universitatea Bucuresti, specialist in drept public si drept al UE, fost consilier prezidential, sef al Departamentului Constitutional Legislativ din cadrul Administratiei Prezidentiale, care a punctat avantajele recurgerii la procedura arbitrala.

Avantajele arbitrajului comercial sunt rapiditate, confidentialitate, autonomie si flexibilitate, costuri acceptabile, recunoasterea si executarea sentintei. Partile au posibilitatea de a-si alege arbitrii, ce sunt independenti si impartiali. Exista posibilitatea solutionarii rapide a cauzelor, hotararea finala arbitrala pronuntandu-se intr-un interval de cel mult 6 luni pentru litigiile interne si maximum 9 luni pentru cele internationale. Cheltuielile arbitrale sunt mult mai reduse decat taxele de timbru percepute in cazul unui proces judiciar, fiind platite in parti egale de catre parti. Solutionarea litigiului, dosarul, inclusiv hotararea arbitrala sunt confidentiale, nici o persoana straina neavand acces la dosar fara acordul scris al partilor. Procedura arbitrala se finalizeaza, la fel ca la instantele judecatoresti, prin pronuntarea unei hotarari ce e definitiva si obligatorie pentru parti si se bucura de aceeasi putere ca o hotarare judecatoreasca.[/vc_column_text][TS_VCSC_Lightbox_Gallery content_images="2949,2950,2951" content_title="Arhivă media:" title_wrapper="h3" content_style="Freewall" fullwidth="true"][/TS_VCSC_Lightbox_Gallery][/vc_column][/vc_row]