• INFOeconomic
  • Cursuri ATVA

Chirițoiu: Prețul alimentelor în România este, în medie, 60% din prețul UE

România nu stă rău în ceea ce priveşte preţurile alimentelor, dar o creştere generalizată a acestora poate fi combătută prin mijloace macroeconomice, respectiv politica fiscal-bugetară a Guvernului şi politica monetară a Băncii Naţionale, a declarat, marţi, preşedintele autorităţii de concurenţă, Bogdan Chiriţoiu, în cadrul evenimentului PRIA Competition, organizat de PRIAevents şi Consiliul Concurenţei.

"Noi (Consiliul Concurenţei, n.r.) nu anchetăm creşteri generale de preţuri, ci numai creşteri punctuale. Dacă vorbim despre o creştere generală a preţurilor, asta de numeşte inflaţie, un fenomen macroeconomic. După cum foarte corect a spus şi doamna prim-ministru, recent, combaterea inflaţiei se face prin două mijloace mari şi late: politica fiscal-bugetară a Guvernului şi politica monetară a Băncii Naţionale. În orice ţară din lumea asta, într-o economie de piaţă, creşterile generalizate de preţuri au treabă cu politica macroeconomică, pot fi combătute prin mijloace macroeconomice (...) Aşteptarea noastră este că Monitorul preţurilor va crea o presiune asupra companiilor să reducă preţul la alimente. E doar o aşteptare a noastră. Pentru o companie mare este uşor să afle preţurile concurenţilor. E mult mai greu pentru consumatori, însă. România nu stă rău la capitolul preţurilor (la alimente, n.r.), Statisticile europene ne arată că preţul alimentelor în România este, în medie, 60% din preţul din Uniunea Europeană. Deci, ce costă, în medie, 100 de lei în Europa, în România costă 60 de lei. E o situaţie relativ bună", a explicat Chiriţoiu.

Şeful autorităţii pentru Concurenţă a precizat, totodată, că majorarea de 4% la alimente înregistrată la nivelul anului 2017 nu reprezintă o creştere foarte mare.

către articolul din Agerpres