• INFOeconomic
  • Cursuri ATVA

Casele de marcat electronice vor deveni obligatorii abia peste nouă luni

Potrivit unei ordonanţe de urgenţă adoptate de guvern, termenul de la care urmează să intre în vigoare interdicţia de a mai comercializa aparate de marcat electronice fiscale cu rolă jurnal a fost amânat cu nouă luni.

Noul termen va fi 1 octombrie 2017, în loc de 1 ianuarie 2017 şi îi vizează pe comercianţii care deschid noi magazine sau extind magazine, fiind la prima achiziţie de aparate de marcat.

În ceea ce priveşte înlocuirea apa­ratelor existente cu case de marcat echipate cu jurnal electronic, noul termen pentru marii contribuabili va fi 1 ianuarie 2018, în loc de 1 aprilie 2017, pentru contribuabilii mijlocii 1 aprilie 2018 în loc de 1 iulie 2017, iar pentru micii contribuabili 1 august 2018 în loc de 1 noiembrie 2017.

Agenţii economici vor avea mai mult timp la dispoziţie pentru dotarea cu case de marcat echipate cu jurnal electronic, astfel încât să nu le fie afectată activitatea, iar importatorii şi distribuitorii de aparate de marcat un interval de timp suficient pentru a-şi lichida stocurile şi modelele vechi şi pentru a obţine avizele tehnice şi autorizaţiile pentru noile modele.

Potrivit guvernului, „la stabilirea noilor termene s-a ţinut seama atât de decalajul faţă de calendarul în vigoare, care este de circa şase luni, cât şi de nece­sitatea finalizării specificaţiilor tehnice, inclusiv în ceea ce priveşte co­mu­nicarea caselor de marcat cu sistemul informatic al Agen­ţiei Naţionale de Administrare Fiscală, precum şi pre-gătirea legislaţiei secundare şi terţiare“.