– Formularul 205 se depune şi de către organizatorii/plătitorii de venituri din jocuri de noroc sau intermediarii, societăţile de administrare a investiţiilor/ societăţile de investiţii autoadministrate, pentru următoarele tipuri de venituri pentru care nu au obligaţia calculării, reţinerii şi virării impozitului pe venit:
- câştiguri/pierderi din transferul titlurilor de valoare şi orice alte operaţiuni cu
instrumente financiare, inclusiv instrumente financiare derivate, precum şi din transferul aurului
financiar, definit potrivit legii, - organizatorii/plătitorii de venituri din jocuri de noroc la distanţă şi festivaluri de poker.
Formularul 205 nu se depune pentru următoarele venituri :
- venituri din salarii şi asimilate salariilor,
- venituri din valorificarea sub orice formă a drepturilor de proprietate intelectuală, = venituri din pensii,
- venituri din arendare,
- venituri din asocierea dintre o persoană juridică plătitoare de impozit pe profit şi o persoană fizică,
- venituri din asocierea dintre o persoană juridică plătitoare de impozit pe veniturile microîntreprinderilor şi o persoană fizică.
ATENŢIE : Impozitul aferent dividendelor distribuite, dar care nu au fost plătite acţionarilor sau asociaţilor până la sfârşitul anului în care s-au aprobat situaţiile financiare anuale se cuprinde în declaraţia aferentă perioadei în care a avut loc aprobarea situaţiilor financiare anuale.
Termenul de depunere al formularului 205:
Formularul 205 se depune anual până în ultima zi a lunii februarie inclusiv a anului curent pentru anul expirat (28.02.2017).
Rectificarea formularului 205:
Declaraţia poate fi rectificată, situaţie în care se va înscrie “X” în căsuţa prevăzută în acest scop.
ATENŢIE: Declaraţia rectificativa se întocmeşte pe tipuri de venit şi va cuprinde numai poziţiile corectate, declarate eronat în declaraţia iniţială sau poziţiile care, în mod eronat, nu au fost cuprinse în declaraţia iniţială. În cazul în care, declaraţia se corectează prin eliminarea unei poziţii declarate eronat în declaraţia iniţială, în tabelul de la secţiunea IV “Date informative privind impozitul reţinut la sursă, veniturile din jocuri de noroc şi câştigurile/pierderile din investiţii, pe beneficiari de venit”, generat pe tipuri de venit, se vor înscrie datele de identificare ale beneficiarului de venit din declaraţia iniţială, iar la coL 7 -10 se va înscrie cifra “0” (zero).
Organul fiscal competent:
- Declaraţia se depune la organul fiscal la care plătitorii de venituri sunt înregistraţi în evidenţa fiscală.
- În cazul plătitorilor de venit nerezidenţi care desfăşoară activităţi pe teritoriul României prin unul sau mai multe sedii permanente, declaraţia se aepune ia organul fiscal central pe a cărui rază teritorială se află situat sediul permanent desemnat, potrivit legii.
Alte aspecte de interes:
Secţiunea III “Date privind natura veniturilor” :
Categoria “Venituri din jocuri de noroc la distanţă şi festivaluri de poker” se selectează în cazul veniturilor din jocuri de noroc realizate ca urmare a participării la jocuri de noroc la distanţă şi festivaluri de poker pentru care persoanele fizice beneficiare ale venitului au obligaţia de a depune declaraţia privind venitul realizat Declaraţia 205 cuprinde fiecare venit brut primit de fiecare beneficiar de venit în anul de raportare din jocuri de noroc la distanţă sau festivaluri de poker.
Categoria “Venituri din jocuri de noroc cu impunere finală” se selectează în cazul veniturilor din jocuri de noroc care se impun prin reţinere la sursă de către plătitorul de venit, impozitul fiind final.
Categoria “Venituri din alte surse” se selectează în cazul veniturilor din alte surse pentru care impozitul pe venit se calculează prin reţinere la sursă de către plătitorii de venituri, impozitul fiind final.
Cum se depune formularul?
Formularul se va depune la organul fiscal în format electronic {format PDF, cu fişier XML ataşat), pe suport optic, care va fi însoţit de exemplarul în format hârtie, semnat, potrivit legii, pe baza programului de asistenţă care este pus la dispoziţia contribuabililor, gratuit, de unităţile fiscale sau poate fi descărcat de pe portalul ANAF.
Formatul hârtie cuprinde situaţia centralizatoare a datelor declarate, pe beneficiari de venit şi pe tipuri de venituri, cuprinse în secţiunea IV “Date informative privind impozitul reţinut la sursă, veniturile din jocuri de noroc şi câştigurile/pierderile din investiţii, pe beneficiari de venit” din formular.
Declaraţia poate fi depusă şi prin mijloace electronice de transmitere la distanţă, potrivit legii.
Temei legal:
- Ordinul Preşedintelui ANAF nr 3695/2016 pentru aprobarea formularelor privind definitivarea impozitului anual pe venit şt a contribuţiilor sociale datorate de persoanele fince.
ÎN ATENŢIA PERSOANELOR IMPOZABILE ÎNREGISTRATE ÎN SCOPURI DE TVA * referitor la formularul 300 „Decont de taxă pe valoarea adăugată”
Prin Ordinul preşedintelui A.N.A.F. nr. 591/27.01.2016 publicat în M.O. nr. 94/01.02.2017 s-a aprobat modelul şi conţinutului formularului (300) „Decont de taxă pe valoarea adăugată” care se utilizează începând cu declararea obligaţiilor fiscale aferente primei perioade fiscale în sensul TVA din anul 2017.
Aspecte importante:
se introduce rândul 26 „Compensaţia în cotă forfetară pentru achiziţii de produse şi servicii agricole de la furnizori care aplică regimul special pentru agricultori” unde se înscriu : sumele reprezentând compensaţia în cotă forfetară achitată agricultorului pentru astfel de achiziţii, întrucât potrivit art. 3151 alin. (17) din Codul fiscal persoana impozabilă înregistrată în scopuri de TVA are dreptul la deducerea acesteia .se introduce rândul 27 „Regularizări privind compensaţia în cotă forfetară” unde se înscriu : sumele rezultate din corectarea compensaţiei în cotă forfetară achitată agricultorului pentru achiziţiile de produse şi servicii agricole de la furnizori care aplică regimul special pentru agricultori.
se introduce Secţiunea „Facturi emise, conform art. 11 alin. (6) şi (8) din Codul Fiscal, după înregistrarea în scopuri de TVA pentru operaţiuni efectuate în perioada în care codul de înregistrare în scopuri de TVA a fost anulat’ unde se înscriu : informaţiile preluate din facturile emise, conform art. 11 alin. (6) şi (8) din Codul fiscal, după înregistrarea în scopuri de TVA conform art. 316 alin. (12) pentru livrările de bunuri/prestările de servicii efectuate în perioada în care contribuabilul a avut codul de înregistrare în scopuri de TVA anulat.ATENŢIE! Nu se înscriu în decont:taxa pe valoarea adăugată din facturile de executare silită, de către persoanele abilitate prin lege sâ efectueze vânzarea bunurilor supuse executării silite; taxa cumulată de plată pentru care a fost aprobată o înlesnire la plată;taxa cumulată de plată cu care organul fiscal s-a înscris la masa credaiă potrivit prevederilor Legii nr. 85/2014 privind procedurile de prevenire a insolvenţei şi de insolvenţă, cu modificările şi completările ulterioare,soldul sumei negative de taxă, înscris în decontul aferent perioadei fiscale anterioare datei deschiderii procedurii insolvenţei prevăzute de Legti nr. 85/2014 privind procedurile de prevenire a insolvenţei şi de insolvenţă, cu modificările şi completările ulterioare.Începând cu obligaţiile fiscale aferente anului 2017 s-a introdus prevederea potrivit căreia în situaţia în care termenul de declarare se împlinește la 25 decembrie , formularul 300 se depune la organul fiscal până la data de 21 decembrie. În situaţia în care data de 21 decembrie este zi nelucrătoare, formularul se depune până în ultima zi lucrătoare anterioare datei de 21 decembrie, potrivit art. 155 alin. (2) din Codul de procedură fiscală.Temei legal:art. 323 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioareOrdin preşedinte A.N.A.F. nr. 591/27.01.2017 pentru aprobarea modelului şi conţinutului formularului (300) „Decont de taxă pe valoarea adăugată”