• INFOeconomic
  • Cursuri ATVA

Ambasadoarea Franţei la Bucureşti laudă Dacia

„Franța iubește România”, a declarat, într-un interviu acordat Wall-Street, E.S. Michèle Ramis, ambasadoarea Franței în România. Domnia sa a vorbit despre „Saison”, proiect cultural, economic și politic pe care Franța îl realizează în premieră cu o țară europeană, despre cum ar putea fi afectate investițiile franceze de instabilitatea legislativă și politică din România și ce pot face cele două țări pentru ca Brexit să fie doar un caz izolat în UE. Franța este în mod tradițional unul dintre cei mai importanți parteneri economici ai României: peste 2.300 de companii cu capital francez au investit circa 5 miliarde de euro pe piață locală, poziţionând Franța pe locul 4 în rândul investitorilor străini, iar schimburile comerciale au ajuns la valoarea anuală de 8 miliarde de euro, făcând din Franța cel de-al cincilea partener comercial al României.

„Modelul Dacia poate transforma România într-un hub industrial”
Franța este unul dintre cei mai importanți actori economici din România. Viața de zi de zi a românilor este plină de produse care au legătură cu această țară: Carrefour, Auchan, Decathlon, Leroy Merlin, Orange, Sanofi, Airbus, Groupama BRD și, mai ales, Dacia sunt doar câteva dintre cele mai importante dintre ele. Chiar dacă aceste investiții acoperă o plajă largă de domenii, ambasadoarea Franței crede că potențialul cel mai mare pe care România îl are este în industrie.
„Părerea mea este că ceea ce ați făcut cu Dacia poate fi replicat și în alte industrii pentru a transforma România într-un hub industrial. Pe modelul Dacia-Renault, în colaborare cu alte țări partenere, ați putea dezvolta industria chimică și petrochimică, agricultura sau IT-ul. Ar fi o situație win-win pentru toate părțile implicate”, explică diplomatul francez.

Sursa : Jurnalul de Arges