• INFOeconomic
  • Cursuri ATVA

Agricultura vinovată pentru încălzirea globală

Cercetătorii americani sunt de părere că, încălzirea globală se datorează agriculturii. Agricultura contribuie la acest fenomen al naturii, ca urmare a despăduririlor, sunt de părere un grup de cercetători americani care au calculat cantitatea de carbon extrasă din sol, ca urmare a lucrărilor agricole, relatează Reuters.

Această încălzire globală este datorată acumulării de dioxid de carbon în atmosferă, în urma arderii combustibililor fosili dar și a tăierii copacilor, care astfel ar absorbi gazele cu efect de seră, ca dioxidul de carbon.

În PNAS, o publicație editată de National Academy of Sciences, s-a realizat un studiu, și anume că, în ultimele două secole, o cantitate de 133 de miliarde de tone de carbon a fost scoasă din sol, în urma lucrărilor agricole.

Cei care au contribuit la acest studiu este Jonathan Sanderman, specialist în sol la Woods Hole Research Center din Falmouth, Massachusetts, care este de părere că un astfel de studiu arată importanța agriculturii ca și un factor care contribuie la încălzirea globală. Jonathan este de părere că, deși solul absoarbe carbonul sub formă organică din plante și arbori, pe măsură ce se descompun, agricultura contribuie mult la diminuarea acumulării de carbon în sol.

"Este alarmant cât de mult carbon a fost pierdut din sol. Schimbări mici în cantitatea de carbon din sol pot avea consecințe importante cu privire la cât de mult carbon se acumulează în atmosferă", a spus Jonathan Sanderman. Potrivit acestuia, cele 133 miliarde de tone de carbon pierdute din sol ca urmare a agriculturii sunt comparabile cu cele 140 de miliarde de tone pierdute din cauza despăduririlor, cea mai mare cantitate pierdută după Revoluția Industrială.

Ca și o concluzie a acestui studiu, solul terestru are potențial în a contracara încălzirea globală prin absorbția unei cantități mari de carbon, grație unei gospodării mai bune a terenurilor agricole, precum și o bună diversitate și rotație a culturilor agricole.

Statele lumii au convenit la Paris, în anul 2015, să reducă emisiile de gaze cu efect de seră generate de arderea combustibililor fosili care sunt considerate vinovate de oamenii de știință pentru încălzirea planetei.

Anul acesta, în luna mai, chiar președintele Donald Trump a retras SUA din acordul de la Paris, considerând că documentul subminează economia și suveranitatea țării.

către articolul din Agerpres