• INFOeconomic
  • Cursuri ATVA

10 propuneri pe care oamenii de afaceri le pun pe masa viitoarei administrații municipale și județene

Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Argeș a venit cu o serie de 10 propuneri pe care le adresează viitorului primar al Piteștiului, respectiv președinte al Consiliului Județean Argeș.
În bună parte, sunt proiecte de anvergură, multe dintre ele restante. Tărăgănarea lor pe alți patru-opt ani de aici înainte ar însemna șanse mult mai mici ca Piteștiul și Argeșul să mai recupereze decalajul pe care îl au în fața altor comunități locale și județene dezvoltate.

Propuneri de proiecte ale Camerei de Comert pentru viitorul Primar al Pitestiului :

1. Centura de Vest a Pitestiului
2. Crearea Zonei metropolitane a Municipiului Pitești care să includă toate unitățile administrativ teritoriale care înconjoară Piteștiul. Prin acest demers s-ar rezolva multiple probleme:
- asigurarea accesului facil în această zonă, puternic industrializată, a cât mai multor cetățeni, care pot constitui bazin de selecție pentru forța de muncă, dacă se dorește continuarea dezvoltării economice în perioada următoare (10-20 ani) ;
- asigurarea accesului facil pentru elevi care de multe ori, în prezent, se află în imposibilitatea de a accede la unități de învățământ din Pitești, pentru ca nu au mijloace de transport și / sau nu au resurse financiare pentru plata transportului.
- asigurarea terenului necesar pentru dezvoltarea de facilități economice (parcuri industriale) atât de necesare (de subliniat că la acest capitol Piteștiul stă foarte-foarte rău !). În prezent, prin dispunerea să geografică, Piteștiul nu deține terenuri disponibile pentru vreo dezvoltare a unui proiect de orice tip - industrial sau imobiliar, de anvergură.
3. Piteștiul oraș smart.
4. Digitalizarea și informatizarea accesului la administrația locala : de la obținere documente și până la plată impozite, plată obținere documente administrative, etc.
5. Parcări subterane/ supraterane, acolo unde spațiul o permite (ex : zona Finanțe Publice…)
6. Amenajarea digului de pe malul Argeșului, într-o zonă de promenadă/ agrement ( a se vedea modelul Oradei, care a facut o astfel de amenajare a Crișului Repede). În prezent există deja digul pe malul drept al Argeșului, care merge din Parcul Lunca Argeșului (Podul Viilor) și până la actualul Ștrand Tudor Vladimirescu. Proiectul ar putea fi corelat și cu celălalt mare proiect de dezvoltare urbană din Tudor Vladimirescu – Mallul care este aprobat și urmează a fi construit.
7. Asigurarea unei noi căi de acces care să asigure decongestionarea Cartierelor Nord – Găvana – artera care să plece de la Universitatea Constantin Brâncoveanu ; artera propusa de noi ar urma drumul căii ferate, mergând paralel cu actualul Bd Nicolae Bâlcescu care este supra aglomerat aproape pe parcursul întregii zile.
8. Identificarea unei zone de câteva hectare în cadrul viitoarei Zone Metropolitane în cadrul căreia să se poată organiza Târguri și Expoziții : de la Târgul Agro Pitești sau Fabricat în Argeș și până la Expoziții Regionale – Piteștiul fiind la intersecția tuturor drumurilor din zonă și având în plus avantajul de a fi pe traseul viitoarei A1 Pitești Sibiu. Construirea unui spatiu expozitional.
9. Proiectarea a 2 poduri peste râul Argeș : o prima locație deja identificată la Mărăcineni, pentru a răspunde nevoilor de transport marfă și salariați ai platformei Dacia, iar al doilea, pe care îl propunem în zona Lânăriei, pentru a lega viitorul proiect Mall Tudor Vladimirescu de Ștefănești/ Centura A1.
10. Dezvoltarea infrastructurii pentru sportul de masă (terenuri de sport, terenuri de joacă pentru copii), dublată de asigurarea accesului la infrastructura deja existentă (în prezent terenurile de sport de pe lângă școli sunt adevarate fortărețe – închise cu garduri și lacăte).

Propuneri de proiecte ale Camerei de Comert pentru viitorul Presedinte al Consiliului Judetean

1. Identificarea a 5-7 cele mai importante obiective turistice ale Argeșului (noi amintim aici doar câteva – Transfăgărășan, Curtea de Argeș, Corbii de Piatră, Golești/Ștefănești (Florica) cărora să le fie asigurată infrastructura rutieră de bază (asfalt, parcări, etc)
2. Cooperarea cu Unitățile administrativ Teritoriale vecine (CJ Sibiu, CJ Vâlcea, etc) in vederea identificării unor proiecte comune, cel puțin în domeniu turismului
3. Autostrada Pitesti Sibiu
4. Drum expres Craiova Pitesti
5. Dezvoltarea infrastructurii rutiere în zona de nord a orașului Curtea de Argeș, care a cunoscut în ultimii ani o dezvoltare industrială extraordinară. Din păcate infrastructura a rămas în urmă și acolo trebuie investit de urgență. În caz contrar, se pot pierde oportunități de dezvoltare viitoare, pe care, in lipsa infrastructurii de transport, firmele mamă din străinătate nu vor (mai) fi dispuse să le facă.
6. Repararea cât mai urgentă a unei artere extrem de importantă pentru transportul rutier și de marfă : drumului care leagă Piteștiul de Brașov. Segmentul Pitești-Câmpulung a fost reabilitat, însă mai departe, cu foarte mici excepții, drumul necesită reparații capitale.
7. Construirea de copertine impotriva avalanselor pe Transfagarasan pt a fi circulabil tot timpul anului
8. Finalizare Partia de sky Molivis
9. Modernizare drum Curtea de Arges Campulung
10. Modernizare drum Campulung Targoviste

Generale

1. Atitudinea față de cetățean să fie aceeași atât înainte de alegeri cât și după, bazată pe respect și plecând de la principiul că poziția obținută în urma votului îl obligă pe candidat și nu îl plasează pe un piedestal deasupra tuturor.
2. Depolitizarea funcțiilor publice. Profesionalizarea acestora, astfel încât cei mai buni candidați să acceadă în funcții publice, asigurându-se astfel un corp de funcționari care în prezent este foarte bine plătit, dar
nivelul performanței nu se ridică la nivelul salariilor.
3. Consultarea lunara cu reprezentantii mediului de afaceri.
4. Limitarea cheltuirii banului public pe sarbatori nejustificate si alocarea banilor astfel obtinuti modernizarii infrastructurii rutiere

Camera de Comert Industrie si Agricultura Arges